Jouw woning verkopen? Vergeet geen verplicht asbestattest

Het abestattest is verplicht bij verkoop van gebouwen, van voor 2001, vanaf 23 november 2022. Verkoop jij jouw woning bij Vestio? Dan is een asbestattest gratis inbegrepen!

Studiovision vestio 211015 LR 003 SV5 4870
Untitled design 5

Je woning verkopen? Denk aan het verplichte asbestattest

Je woning verkopen of verhuren? Als deze gebouwd is voor 2001 heeft ze vanaf 23 november 2022 een asbestattest nodig. Het informeert je koper of huurder over de aanwezigheid van asbest in jouw pand. Bij verkoop moet het asbestattest beschikbaar zijn op het ogenblik van de ondertekening van het compromis. Anders riskeer je de nietigheid van de overeenkomst.

Maar wat is zo’n asbestattest precies en waarom is het verplicht?

Untitled design 7

Wat is een asbestattest en hoeveel kost het?

Een asbestattest vertelt of je woning asbestveilig is. Een expert kijkt je woning na en zal eventueel een staal afnemen. Op basis van het verslag levert OVAM vervolgens een uniek asbestattest voor je eigendom af. Daarin staat niet alleen of je woning asbestveilig is, maar ook hoe je aangetroffen asbest kan beheren of verwijderen. Een asbestinventaris opmaken zal je ongeveer 700 tot 1000 euro kosten. De exacte prijs hangt af van de grootte van het pand en het aantal stalen die genomen moeten worden. Je betaalt nog 50 euro om het officiële attest te ontvangen. Indien je jouw woning verkoopt bij Vestio, is het asbestattest gratis inbegrepen.

Het asbestattest is verplicht vanaf 23 november 2022 wanneer je een woning verkoopt die voor 2001 gebouwd is. De info uit het attest wordt opgenomen in het compromis en de notariële akte. Ook als je verhuurt, ben je een kopie van het asbestattest verschuldigd aan je (nieuwe) huurders.

In de toekomst verstrengt de regel. Zo moeten tegen 2034 alle risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Tegen 2040 wil de overheid Vlaanderen volledig asbestveilig maken.

Untitled design 8

Waar in huis vind je asbest?

Bij asbest denk je misschien automatisch aan oude daken of gevels. Maar ook in vinylvloeren, keukenkasten, lambrisering, vensterbanken, afvoergoten en zelfs bloembakken van voor 2001 tref je soms asbest aan. Om te controleren of een materiaal asbest bevat, kan je indien mogelijk het productiejaar en de textuur nakijken. Zelf asbest herkennen is echter niet eenvoudig, schakel voor de zekerheid dus altijd een gecertificeerd deskundige in.

Untitled design 6

Waarom is een asbestattest verplicht?

Tot en met 1996 werd asbest vaak gebruikt als bouwmateriaal, omdat het brandwerend, isolerend en waterdicht is. Maar het materiaal heeft een enorm nadeel: asbestvezels zijn kankerverwekkend bij het inademen. Zijn de materialen nog in goede staat? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. In dat geval kunnen de vezels niet vrijkomen.

Pas sinds 2001 is het gebruik van asbest in ons land verboden. Gebouwen die voor 2001 gebouwd werden behoren dus tot een risicojaar. Valt jouw woning er ook onder? Dankzij een asbestattest kom je te weten welke materialen mogelijk asbest bevatten en wat je kan doen om je woonst asbestveilig te maken. Zo voorkom je dodelijke gezondheidsrisico’s.

Untitled design 9

Moet je asbest ook zelf (laten) verwijderen?

Er is nog geen algemene verplichting om asbesthoudende materialen in je gebouw of woning te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Asbesthoudend materiaal vervangen is meestal wel de beste oplossing.

Ga je renoveren? Dan is de kans sowieso groot dat je op materialen met asbest stuit. Je kan best op voorhand een attest laten opmaken: dat vormt de juiste basis om ingesloten asbest op te sporen. Asbest veilig en correct (laten) verwijderen kost een aardige duit, maar geen zorgen: je mag rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid.

Gratis asbestattest

Je woning verkopen? Asbestattest gratis inbegrepen

Een pand, appartement of huis verkopen of verhuren: het is altijd een avontuur! Vestio wil in de eerste plaats zijn klanten optimaal informeren en ontzorgen. Voor de verkoper klinkt de nieuwe maatregel, omtrent het verplicht asbestattest, als een extra zorg. Daarom biedt Vestio nu een gratis asbestattest aan bij de verkoop van jouw eigendom. Geen zorgen dus als je woning dateert van voor 2001, want naast een gratis schatting is ook het verplichte asbestattest in onze totaal-service inbegrepen.

Deze actie is geldig van 23 november tot en met 28 februari.

Contacteer één van onze ervaren makelaars voor uitgebreid advies.