7 aandachtspunten bij de keuze van aan assistentiewoning

Hulp nodig bij de zoektocht naar een serviceflat of assistentiewoning? We helpen je graag verder in deze zoektocht en geven u graag volgende aandachtspunten mee.

Hnet com image

1.

Kies voor een project van erkende assistentiewoningen, zodat u zeker bent dat alle wettelijke vereisten ingevuld en gecontroleerd werden. Dit betekent:

  • Rolstoeltoegankelijke flats met aangepast sanitair,
  • Een noodoproepsysteem in elk appartement voor crisiszorg,
  • De aanwezigheid van een woonassistent voor praktische ondersteuning
  • Een gemeenschappelijke ruimte voor ontmoetingen met medebewoners en waar activiteiten mogen georganiseerd worden.

2.

Kies voor assistentiewoningen met een groot pallet aan bijkomende diensten. De ontzorging hangt veelal samen met de aangeboden diensten ter plaatse. De levering van maaltijden aan huis, poetsvoorzieningen, boodschappen- en strijkdienst, een kapper, een eigen horecazaak …. Dit zijn extra’s die het leven heel wat aangenamer kunnen maken op een oude dag.

3.

Kies voor een uitbater met voldoende ervaring en schaalgrootte. Een kleine residentie lijkt op het eerste zicht gezellig en aantrekkelijk, maar dan bestaat de kans dat de dienstverlening onvoldoende uitgebouwd is. Een ervaren uitbater kan terugvallen op een uitgebreid netwerk van zorgverleners zodat de dienstverlening steeds gewaarborgd blijft.

4.

Kies voor een project dat voldoende aandacht besteed aan de (para)medische ondersteuning. In een erkende assistentiewoning kan elke inwoner met zijn praktische vragen terecht bij de woonassistent. Maar goede zorgverlenende organisatie gaan nog een stapje verder. De aanwezigheid van een kinesist kan de senior bijstaan in de opgelegde wekelijkse ondersteuning zonder beroep te moeten doen op een naaste voor verplaatsingen.

5.

Kies voor een eigen appartement met voldoende ruimte en comfort. De minimumoppervlakte voor een erkende assistentiewoning is 40m², maar als we eerlijk zijn, is dit niet erg groot. Oppervlaktes vanaf 60m² geven een aangenamer woongevoel. Een terras als extra troef is zeker mooi meegenomen en kan elke senior bekoren. Wist je dat er ook assistentiewoningen bestaan met oppervlaktes tot 190m². Bekijk hier ons aanbod

6.

Kies voor een serviceflat die op een goede en centrale locatie ligt. Zo ben je verzekerd van beleving en beweging dicht bij de deur. Een stadswandeling, een koffie of lekker hapje in een van de omliggende horecazaken en op wandelafstand boodschappen doen, maakt het leven toch veel aangenamer.

7.

Kies voor een uitbating met een samenwerking met een erkend woonzorgcentrum in de buurt. We hopen allemaal dat iedereen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig kan blijven wonen. Helaas, is de kans groot dat op een dag de zorg dermate toeneemt dat een overstap naar een rusthuis onvermijdelijk is. Indien er tussen de uitbating van de assistentiewoningen en een rusthuis een samenwerking bestaat, wordt de opname in het woonzorgcentrum alvast eenvoudiger.