Assistentiewoningen - een kleine stap voor een grote verbetering!

Overstappen naar het heerlijke leven in een assistentiewoning is vaak een struikelblok voor potentiele nieuwe bewoners. Het is echter makkelijker dan het lijkt, we leggen het proces stap voor stap uit.

DSC 0173
DSC 0510

Een kwalitatieve oude dag doorbrengen omringd door zorg en geborgenheid. Dat wensen we voor onze naasten én voor onszelf. Ouders willen hun kinderen niet tot last worden als de zorgvragen toenemen. En kinderen willen erop kunnen vertrouwen dat mama en papa snel en toegankelijke hulp kunnen inroepen als dat nodig is.

Wat als de huidige woning niet aangepast is aan de toenemende beperkingen in mobiliteit of te afgelegen ligt voor een regelmatige sociale check of alles in orde is. Een van de ouders is alleenstaande en eenzaamheid loert om de hoek.

De overstap naar een assistentiewoning is dé oplossing die de hele familie kan geruststellen. Verhuizen naar een eigen nieuw appartement, maar dan met zorgende handen en medebewoners heel dichtbij indien nodig.

Maar hoe overtuig je iemand die al 45 jaar op dezelfde plek woont om zijn thuis, die hem zo lief is, zelfs met de gebreken die over de jaren heen ontstonden, te verlaten?

Kiezen voor een assistentiewoning is een belangrijke ingrijpende stap en de juiste duiding van de voordelen is erg belangrijk. Zo een beslissing doe je ook niet over een nacht ijs. De idee dat bijkomende hulp in de buurt een goed idee is, moet eventjes rijpen.

Het gevoel iets te verliezen moet plaats maken voor de overtuiging veel meer in ruil te krijgen. Nieuwe buren met gemeenschappelijke interesses worden nieuwe vrienden, meer ruimte voor sociale contacten en activiteiten.

Zowel koppels, als alleenstaanden kunnen terecht in een assistentiewoning. De grootte van de flat hangt vaak ook af van de meubels die men zeker mee wil verhuizen en de nood aan ruimte die elkeen zelf verkiest? Wat vele senioren niet beseffen, is dat ze de assistentiewoning helemaal zelf en naar eigen smaak en budget kunnen inrichten en dat ze zelfstandig blijven wonen met een voordeur en deurbel.