De 3 meeste gestelde vragen over investeren in vastgoed

De laatste maanden kregen we bij Vestio heel wat vastgoedinvesteerders over de vloer die de stap hebben gezet om een investeringsappartement of -woning aan te kopen in één van onze projecten. Voordat ze die beslissing namen, waren ze terecht kritisch en zagen we drie gestelde vragen steeds terugkomen. In deze blog maken we die vragen graag bespreekbaar en streven we ernaar jullie zo correct mogelijk te informeren.

Crop hand holding house near coins
Vlog investeringsvastgoed

Liever onze vlog bekijken?

Sales manager, Pieter Nelissen, geeft je maar al te graag meer duidelijkheid in het landschap van investeringsvastgoed en beantwoordt drie vragen die regelmatig terugkomen bij mensen die geïnteresseerd zijn om te investeren in vastgoed.

Vraag 1: “Er wordt vandaag de dag heel wat gebouwd, zal ik snel een huurder vinden?”

Hand holding keys outdoors

De huidige vraag naar huurwoningen, vooral in nieuwbouwprojecten, blijft gestaag groeien. Dat wordt grotendeels gedreven door de aanhoudende bevolkingsgroei, maar tegelijkertijd ook door een verschuiving naar kleinere huishoudens. Momenteel is de vraag naar nieuwbouwappartementen zelfs groter dan het aanbod. Het is dus broodnodig dat er de komende jaren verder wordt ingezet op de bouw van kwalitatieve, energiezuinige appartementen en woningen.

Vaak vragen potentiële investeerders zich af waarom mensen die de maandelijkse huurprijs kunnen betalen, niet zelf overgaan tot een aankoop. Het antwoord op die vraag is tweeledig. Enerzijds mogen we niet vergeten dat je voor het aangaan van een woonkrediet een stuk eigen kapitaal nodig hebt, wat niet voor iedereen een evidentie is.

Aanvullend merken we dat er een shift is in het huurderslandschap. Terwijl vroeger de huurmarkt voornamelijk weggelegd was voor een publiek waarbij de aanschaf van een appartement financieel niet haalbaar was, zien we nu een huurderspubliek dat financieel slagkrachtiger is en eerder de voorkeur geeft aan de flexibiliteit van het huren.

Dat creëert een gunstig klimaat voor investeerders waarin investeringen in kwalitatieve en energiezuinige nieuwbouwwoningen en -appartementen snel hun vruchten afwerpen.

Vraag 2: “Is het momenteel gunstig om een lening af te sluiten voor een vastgoedinvestering?”

Kopie van brugstraat app12 1

Zeker en vast. Het rendement op vastgoedinvesteringen kan op verschillende manieren worden gerealiseerd. Ten eerste is er het huurrendement (het geld dat je verdient door het verhuren van een appartement of ander vastgoed) dat inflatiebestendig is en jaarlijks zal stijgen door huurindexatie. Daarnaast beschermt een lening met vaste rentevoet je tegen inflatie, terwijl de huurinkomsten blijven stijgen.

Ten slotte is er het meerwaarderendement, vooral toepasbaar op investeringen in energiezuinig vastgoed op toplocaties. Volgens cijfers van De Tijd zullen de prijzen van die appartementen de komende 5 jaar met 12,6% verder stijgen. De strenge eisen die gelden voor nieuwbouwvastgoed garanderen energiezuinigheid, wat goed nieuws is voor het rendement van je investering. Bij Vestio begeleiden we investeerders uitsluitend naar projecten die op lange termijn een aantrekkelijk rendement kunnen bieden.

Vraag 3: “Staat de huidige rentevoet om een lening af te sluiten niet te hoog?”

De rente mag vandaag dan wel hoger liggen dan enkele jaren geleden, toch zal de inflatie die kosten grotendeels opvangen omdat de huur jaarlijks wordt geïndexeerd. Dat zorgt voor een rendement dat meer stijgt in de tijd dan enkele jaren geleden. Bovendien blijft de huidige rentevoet historisch gezien ook nog steeds op een redelijk niveau.

PR Vestio Klein Atheneum EXT View02 Final 230612 3

Het financiële hefboomeffect, gecombineerd met inflatiebestendige huurinkomsten, maakt het rendement op vastgoedinvesteringen dus nog steeds heel aantrekkelijk. Wij adviseren investeerders om naar het totaalplaatje te kijken en niet alleen te focussen op de rentevoet.

Tot slot is de bouwkost in de afgelopen jaren gestegen en wordt er voor de toekomst een verdere stijging van die kosten verwacht. Laat de stijging van de afgelopen jaren dus zeker geen reden zijn om jouw investering uit te stellen.

Kortom, investeren in vastgoed blijft een solide strategie voor diegenen die op zoek zijn naar een stabiele en rendabele investering. Als je meer informatie wenst over investeringsmogelijkheden, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We maken graag tijd voor al je vragen.