Welke impact heeft de stijgende rente op de vastgoedmarkt?

De stijging van de rente heeft gevolgen voor de vastgoedmarkt in België. Een goed moment om te investeren? Lees het advies van onze Vestio-experts. (commercieel verantwoordelijke nieuwbouw Evy)

DSC 9961
P1037 VESTIO Groenplaats Oud Rekem Cam G HR 20181218

Wat is er net veranderd?

De langetermijnrente stond de voorbije jaren erg laag. De Europese Centrale Bank was ook van plan ze slechts geleidelijk aan op te trekken. Maar in februari 2022 kondigde ze wel aan dat de kortetermijnrente zou verhogen om de inflatie tegen te gaan. En daardoor steeg ook de langetermijnrente (onverwacht) een stuk sneller.


Volgens de cijfers van Immotheker ging het gemiddelde in een jaar tijd van 1,25% op 20 jaar naar 1,95% op 20 jaar. Wat dat concreet wil zeggen? Een lening van 200 000 euro kost je zo’n 15 000 euro meer dan een jaar geleden. En de voorbije maanden bleef de rente nóg stijgen. Momenteel staat ze op 2,26% op 20 jaar. Conclusie: hoewel de rente historisch gezien nog altijd erg laag staat, ligt het tijdperk van de extreem lage rente waarschijnlijk achter ons.

"De verschuiving in de huurmarkt door de stijgende woningprijzen maakt het voor investeerders interessant om nu vastgoed aan te kopen"
Lentree 1an

Wat betekent het voor de huizenprijzen?

Simpel gesteld is het gevolg van de stijgende rente dat mensen die nu een krediet afsluiten, een pak minder kunnen lenen dan een jaar terug. Wanneer de rente op je hypotheek zo flink stijgt, kan dat echter een omgekeerd effect hebben op de huizenprijzen. Maar opgelet: vastgoed wordt niet per se goedkoper. De prijzen lopen nog altijd in stijgende lijn, enkel minder snel dan voorheen.

De inflatie heeft ook een impact op de bouwkost van woningen, die eveneens omhooggaat. De stijgende woningprijzen in combinatie met een stijgende rente resulteert in een dalende koopkracht. Dit zorgt voor een mogelijke shift naar de huurmarkt, wat het voor investeerders - die vaak zelfs niet eens veel hoeven te lenen - net interessant maakt om nu vastgoed aan te kopen. De huurprijs mogen ze namelijk gewoon mee indexeren met de oplopende inflatie.

AM Vestio Tweevoetjesweg Facade 003 v3 licht

Overweeg je te investeren in vastgoed?

Nog op zoek naar informatie of advies? Onze experts van Investio helpen je graag.

Zij begeleiden je door het complexe landschap van de vastgoedmarkt en berekenen welke rendementen je mag verwachten.

Zelfs na je aankoop kan je rekenen op een excellente service bij het beheer van je vastgoedportefeuille.