Investeren in vastgoed: tips & tricks

Geld sparen op een spaarrekening wordt steeds minder interessant. Als je de financiële middelen hebt om met eigen inbreng een opbrengsteigendom te kopen is dat een ideale manier om je geld te laten renderen.

Pensive man holding miniature house
Woman s hand showing keys from new apartment

Investering op lange termijn

Het is belangrijk om je investeringsaankoop te zien als een langetermijninvestering. Investeringsvastgoed koop je ook niet op korte termijn om het volgende week al terug te verkopen. Onroerend goed wordt doorgaans rendabeler over een langere periode: hou dus zeker rekening met de timing en periode wanneer je je pand wilt verkopen.

Coin wooden table blurred nature

Bepaal je budget op voorhand

Denk goed na over het bedrag dat je wilt beleggen en hoeveel je hiervoor kan vrijmaken. Het is een misvatting dat je pas vanaf bv. € 150.000 kan investeren; beleggen in vastgoed kan ook al met een beperkte som of eigen vermogen. Laat je hierin zeker adviseren door experts.

Bank notes coins with calculator

Ga ten rade bij je bank

De rentevoeten staan historisch laag en dus is het zeker en vast interessant om een hypothecair krediet af te sluiten. Je blijft (een stuk van) je eigen middelen ter beschikking houden, en wanneer je netto-huurrendement per jaar hoger is dan de interestvoet op je lening verdien je zelfs geld door te lenen. Je kan zeker gebruik maken van dit mooi rendement.

Close up male traveler holding map hand standing city street

Locatie, locatie, locatie

Denk vooraf goed na over de ligging van je investeringspand. Is het dicht bij scholen, openbaar vervoer en winkels? De locatie van een eigendom heeft een grote invloed op de waarde van het pand. Een appartement op een populaire locatie (bv. Een stadscentrum) zal bijvoorbeeld sneller verhuurd zijn dan een afgelegen woning.

Woman s hand showing keys from new apartment

 Wie zijn je huurders?

Denk goed na over het type huurder dat je wilt en welk pand hierbij past. Een alleenstaande, een gezin, een koppel, … Ga vanuit het standpunt van de huurder op zoek naar het ideale pand.

P1017 HERCKENRODE CONSTRUCT Meldertstraat Hasselt App B4 3 Terras HR1 20210528 1

Nieuwbouw of bestaand vastgoed?

Bij een nieuwbouwinvestering zijn er geen renovatiekosten en zijn alle materialen in overeenstemming met de recentste kwaliteitsnormen. Dit is dus een vrij ‘zorgeloze investering’.

Bestaand vastgoed is vaak goedkoper in aankoop, maar zul je te maken krijgen met renovatie, of andere onverwachtse kosten.

Meldert investio

Woning, appartement of assistentiewoning?

Doorgaans wordt ervan uitgegaan dat een appartement de ideale belegging is. Dit is echter ook afhankelijk van de regio: is er weinig aanbod van een bepaald type woning in jouw regio? Dat betekent dat er misschien een tekort is aan dergelijke woningen?

Ook het investeren in assistentiewoningen zit tegenwoordig in de lift.

Huurcontract

Zorg voor een degelijk huurcontract: download niet zomaar een huurcontract van het internet, maar laat je adviseren door een expert voor de juridische kant van het verhuur.

Kies voor de slimme aanpak

Hou rekening met kleine zaken die jouw comfort kunnen vergroten. Zo zal bv. een appartementsgebouw waar enkel eigenaars wonen waarschijnlijk beter onderhouden worden dan een pand met enkel huurders. De basis van elke slimme investering is een goed plan: zowel financieel als organisatorisch.

Zelf verhuren of via een kantoor?

Het verhuren van vastgoed is tijdrovend. Dit kan opgelost worden een gespecialiseerd kantoor in te schakelen: zij nemen alle zorgen uit handen en zorgen voor het contact met de huurder(s). Geen last meer van lekkende kranen, onbetaalde huur, indexatie van de huurprijs, ... Een kleine prijs voor jouw gemoedsrust.