De woonbonus op een tweede woning verdwijnt binnenkort?

Ook geboren met een baksteen in de maag? Die is binnenkort mogelijk moeilijker te verteren. De regering kondigde als besparingsmaatregel nameijk de afschaffing van de federale woonbonus voor een tweede woning aan, vanaf 2024. Wat betekent dat concreet voor je vastgoedinvestering(en)? We klaren het uit.

Korenaar
Lentree 7n an min

Wat verandert er op fiscaal vlak?

Onze regering schafte de Vlaamse woonbonus voor eerste woningen al een tijdje geleden af. Sinds 2020 profiteer je alleen nog van lagere registratiekosten voor je eerste woonst. Met een tweede woning of opbrengsteigendom kon je wel nog van de federale woonbonus genieten. Concreet: een jaarlijkse belastingvermindering van 30% op maximaal 2350 euro op het kapitaal dat je leende bij de bank. Dat betekent een voordeel van gemiddeld 700 euro per jaar, een maand aan huurinkomsten. Maar dat voordeel verdwijnt dus binnenkort. Daarenboven kan je ook de interesten die je betaalt bij de bank aftrekken van je belastingen. Dat fiscaal voordeel blijft na 2024 wél bestaan voor alle panden waarin je investeert, behalve je eigen huis.

P1037 VESTIO Oud Rekem Blok B LR2 20211210 Middel

Wie snel beslist, geniet nog van alle fiscale voordelen!

Concreet: wie snel investeert in vastgoed, profiteert nog van het fiscaal voordeel van de woonbonus. Leningen, afgesloten tot 1 januari 2024, blijven buiten schot. Aankopen van investeringspanden of een buitenverblijf vòòr deze periode genieten wél nog van de federale woonbonus. Op deze manier kan je nog voor de looptijd van je lening, 20 of 25 jaar, genieten van dit fiscaal voordeel. Op 25 jaar tijd kan dit bedrag gemakkelijk oplopen tot 17.000 euro. Voor een investeringspand dat aangekocht wordt na 2024, verlies je de fiscale aftrekbaarheid van de kapitaalaflossingen en die van de premies voor je schuldsaldoverzekering. De belastingaftrek van de interesten blijven wel mogelijk. Het moment bij uitstek voor een vastgoedinvestering? Zo snel mogelijk!

Studiovision vestio 211015 LR 033 SV5 5523

Hulp nodig bij je vastgoedinvestering?

Twijfelaars hakken best binnen het komende jaar de knoop door. Al ga je beter ook niet té overhaast te werk: neem de tijd om een pand uit te zoeken dat past bij je specifieke wensen en budget. Kan jij wat ondersteuning gebruiken bij je vastgoedbelegging? Dan staan de ervaren makelaars van Investio voor jou klaar. Deze experts kennen de huidige markt als hun broekzak en weten welke panden en locaties een investeringsmeerwaarde bieden. Ze selecteren het perfecte pand voor jou en gaan op zoek naar kwalitatieve huurders.