Wat is het huurrendement op jouw vastgoedinvestering?

Investeren in vastgoed om te verhuren kan je een mooie extra opleveren. Bovendien is het een veilige keuze, dankzij een interessante maandelijkse opbrengst. Maar hoe hoog is die opbrengst dan precies? Lees hier hoe je het huurrendement op je vastgoed makkelijk kan berekenen.

P1037 VESTIO Groenplaats Oud Rekem Cam J HR 20190201
1

Het verschil tussen bruto- en nettorendement

Voor je investeert in vastgoed wil je natuurlijk één ding weten: hoeveel levert het op? Om het nettorendement op je eigen middelen te berekenen is het niet zo simpel om de huurinkomsten per jaar min de aankoopprijs en notariskosten te doen. Er zijn immers nog bijkomende kosten en en belastingen waar je rekening mee moet houden.

2

Zo bereken je het brutorendement...

• Deel de jaarlijkse huuropbrengst (bv. 800 euro x 12 maanden) door de totale aankoopprijs incl. eenmalige kosten (bv. 200.000 euro).
• Vermenigvuldig de uitkomst met honderd.

3

... en zo het nettorendement.

• Deel de jaarlijkse huuropbrengst (bv. 800 euro x 12 maanden (minus de maandelijkse/jaarlijkse kosten) door de totale aankoopprijs incl. eenmalige kosten (bv. 240.000 euro).

• Vermenigvuldig de uitkomst met honderd.

Het verschil is dus dat het nettorendement naast de totale aankoopprijs ook alle bijkomende jaarlijkse kosten meetelt. Welke zijn dat?

• Onroerende voorheffing

• Interesten op geleend kapitaal (let op! Een lening voor je tweede woning levert momenteel nog altijd een mooi fiscaal voordeel op.)

• Eventuele onderhoudskosten

Cover reels 3

Vastgoed én maandelijkse huurinkomsten blijven stijgen

Ondanks de extra kosten die je in rekening brengt voor je nettorendement zijn er nog heel wat bijkomende zaken die ervoor zorgen dat je vastgoedinvestering voldoende oplevert. Woningprijzen blijven stijgen dus hou ook rekening met de meerwaarde achteraf bij verkoop. Bovendien mag de maandelijkse huur jaarlijks geïndexeerd worden. Kortom: beleggen in vastgoed brengt op!

Investeer jij vandaag in nieuwbouw, dan weet je zeker dat je vastgoed beantwoordt aan de laatste energienormen. Dat is een belangrijke troef om potentiële huurders te overtuigen van jouw pand maar ook wanneer je je vastgoed later weer verkoopt.

Ook is het niet nodig om tijdens de eerste jaren rekening te houden met eventuele onderhoud of verfraaiingskosten. Als ervaren vastgoedkantoor kennen we de huidige markt als onze broekzak. Vestio bouwt steevast zijn projecten op AAA-locaties. Wij selecteren een pand op maat van je noden en wensen en ontzorgen jou in het volledige verhuurproces.

Indien gewenst maken we je opbrengsteigendom zelfs volledig verhuurklaar.

Studiovision vestio 211015 HR 033 SV5 5523

Veilig investeren in vastgoed?

De adviseurs van Investio tonen je met de juiste kennis van zaken de weg doorheen het complexe landschap van de investeringsvastgoedmarkt. Er dient rekening gehouden te worden dat dit artikel slechts een simplistische weergave is. Tijdens een persoonlijke afspraak maken we graag tijd om je onze verschillende investeringsmodellen in detail toe te lichten.